Válaszoljon a kérdésekre és a végén adja össze a pontokat! Értékelés a táblázat alatt.

Európában a lakosság 4-5 %-a cukorbeteg, míg az USA-ban ez az arány eléri a 7-8 %-ot. Magyarországon a lakosság 5-6%-a érintett, és legalább félmillióra becsült a fel nem ismert betegek száma. Nagyjából minden nyilvántartott cukorbetegre jut egy fel nem derített eset. Így a cukorbetegség hazánkban minden tizedik embert, azaz több mint egymillió lakost fenyeget.

A cukorbetegség (diabétesz mellitusz) növekvő gyakoriságú megbetegedés. Míg 1994-ben felmérések szerint világszerte mintegy 110 millió embert érintett, ez a szám 2010-ben meghaladta a 239 milliót, előrejelzések szerint 2030-ban eléri a 289 milliót. Klinikai megjelenése - panaszok, a kezdeti tünetek viharos vagy lassan kialakuló természete, esetleges szövődmények társulása, stb. - változatos, az egyes formák a háttérben álló kórfolyamatok alapján a jelenlegi osztályozás szerint 4 csoportba sorolhatók.

Az étrendi ismeretek szinten tartása, új elemekkel történő bővítése mindennapi életünk részét kell, hogy képezze. Cukorbetegek esetében fontossága még nagyobb jelentőségű. Sokan esnek abba a tévhitbe, hogy ha már vércukorcsökkentő gyógyszereket vagy inzulint kapnak, kevésbé fontos az egyeztetett mennyiségek betartása. "Majd segít a gyógyszer"- gondolják tévesen. Valójában azonban megfelelő életmód nélkül nem biztosítható a kívánt, hosszú távú anyagcsere egyensúly.

Ide kattintva egy hétnapos mintaétlap tölthető le. Az étlap napokra lebontva tartalmazza az étkezéseket, az egy napi szénhidrát tartalom összesítve látható.