A vérnyomás fogalma, mértékegysége

Az erekben áramló vér, nyomást gyakorol az erek falára, ezt nevezzük vérnyomásnak. A napi gyakorlatban általában a felkar verőerében lévő vérnyomást mérjük. A szív összehúzódásának megfelelően itt pulzálva áramlik a vér.

Hogyan mérjük a vérnyomást?

A vérnyomás mérését közvetett módszerrel szokták végezni, amely azon alapul, hogy az érfal rugalmas, tehát megfelelő külső erővel összeszorítható, így egy adott rövid érszakaszon a véráramlás megszüntethető.

A magas vérnyomás és az életmód kapcsolata

A magas vérnyomás betegségnek (hypertonia) elsődleges és másodlagos formáját különböztetjük meg. A magyar lakosság körében, különösen helytelen táplálkozásunk és életmódunk miatt az elsődleges forma gyakori, gyakran társul elhízással, magas vérzsír értékekkel és cukorbetegséggel.

A kezelés elvei: a nem gyógyszeres kezelés

Enyhe hypertonia esetén a kezelőorvos dönthet úgy, hogy nem kezd gyógyszeres kezelést, hanem kizárólag a hypertonia nem gyógyszeres terápiáját javasolja. Gyógyszeres kezelés mellett azonban minden esetben szükséges a nem gyógyszeres kezelés folytatása, aminek célja:

A hipertónia kezdetén csak finom érelváltozások láthatók a szemfenéken, bizonyos helyeken érszűkületek jelentkezhetnek, amelyek a kezdeti szakaszban a vérnyomás rendezése után még visszafejlődhetnek. Később ezek a tünetek fixálódnak, azaz a vérnyomás normalizálódása után sem fejlődnek vissza.