A kezelés elvei: a nem gyógyszeres kezelés

Enyhe hypertonia esetén a kezelőorvos dönthet úgy, hogy nem kezd gyógyszeres kezelést, hanem kizárólag a hypertonia nem gyógyszeres terápiáját javasolja. Gyógyszeres kezelés mellett azonban minden esetben szükséges a nem gyógyszeres kezelés folytatása, aminek célja:

  • a normál testsúly elérése
  • a só fogyasztás csökkentése
  • a dohányzás abbahagyása
  • a túlzott alkoholfogyasztás elhagyása
  • a tartós pszichés stressz megszüntetése, elegendő pihenés és alvás biztosítása
  • rendszeres testmozgás
  • zsírszegény, vitaminokban, kalciumban és magnéziumban gazdag étkezés

A kezelés elvei: a gyógyszeres kezelés

A magas vérnyomás gyógyszeres beállítása mind a beteg, mind az orvos részéről rendkívül sok türelmet és kitartást igényel. Számos vérnyomáscsökkentő gyógyszer áll ma már rendelkezésünkre, a legkülönbözőbb kombinációs lehetőségekkel. A kezelés célja, hogy a lehető legkisebb gyógyszeradaggal, a lehető legkevesebb mellékhatást okozva a lehető leghatékonyabban és tartósan csökkentsük a megemelkedett vérnyomást. Ezt a célt gyakran csak többszöri próbálkozás után lehet elérni. A hirtelen normális szintre visszaesett vérnyomás rossz közérzetet okozhat – ez is egyik oka lehet a gyógyszerszedés hirtelen abbahagyásának. A másik ok a vérnyomás normalizálódása, mikor a beteg gyógyultnak véli állapotát, ezért hagyja el a gyógyszert. Sokszor pedig egyszerűen elfogy a gyógyszer és nincs idő újat íratni. A vérnyomáscsökkentő kezelést egész életen át folytatni kell. Nem szerencsés a gyógyszerek hirtelen elhagyása, mert komoly vérnyomáskiugrást okozhat. A gyógyszeres kezelés lényege tehát a folyamatos gyógyszerszedés, ami a mai korszerű gyógyszerek adása mellett nem rontja a betegek életminőségét.

A hypertonia gyógyszeres kezelése az elmúlt évtizedekben komoly fejlődésen ment keresztül. A legmodernebb készítmények hatásosan és tartósan csökkentik a vérnyomást, és kevés mellékhatással rendelkeznek. A legújabb vérnyomás-csökkentők már naponta egyszeri gyógyszerbevétellel is tartós, 24 órás vérnyomás-csökkentést biztosítanak. Ennek jelentősége abban van, hogy a tartósan emelkedett vérnyomáshoz hasonlóan a vérnyomás-kiugrások is károsítják az érrendszert, másrészt a beteg részére kényelmesebb és könnyebben elfogadható a napi egyszeri gyógyszerbevétel.

A legújabban kifejlesztett vérnyomás-csökkentőkre az ún. "sartan"-okra az a jellemző, hogy naponta egyszeri bevételük hatékonyan csökkenti a vérnyomást és nem várt hatást (mellékhatást) ritkán okoznak.

A kezelés elvei: az ellenőrzés

A hypertonia olyan betegség, mely időszakos ellenőrzést, gondozást igényel. A kezelés szerves része, a kezelőorvos időszakos felkeresése, aki ellenőrzi a beteg állapotát és dönt a további diagnosztikus vagy terápiás lépésekről.

Nagyon fontos, a gyógyszerek pontos bevétele, mert ha ez késik, vagy kimarad, akkor ez a vérnyomás ugrásszerű növekedéséhez vezethet, mely akár életveszélyes is lehet. A gyógyszert akkor is be kell vennie, ha vérnyomása éppen normális.

A magas vérnyomás általában nem okoz panaszt, ezért szükséges a vérnyomás rendszeres ellenőrzése. Az otthoni rendszeres vérnyomásmérések eredménye alapján a kezelőorvos meg tudja ítélni, hogy a terápia megfelelő-e. Rosszullét vagy bármely panasz esetén javasolt az azonnali vérnyomásmérés, mert így eldönthető, hogy a panasz összefüggésben van-e a magas vérnyomás betegséggel. A vérnyomás-ellenőrzésnek része a pontos dokumentálás, azaz a vérnyomásnapló vezetése.

Ha a magas vérnyomás nem okoz különösebb panaszt, miért kell kezelni?

A magas vérnyomás következtében az érelmeszesedési folyamat lényegesen felgyorsul, amelyet elsősorban a vese, az agy és a szemfenék, valamint a szívizomzat vérellátásában bekövetkező zavarok jeleznek. A megemelkedett vérnyomás fokozott munkát ró a szívre, amelynek a megnövekedett ellenállású érpályába kell kinyomnia a vért. Mindezek következtében a magas vérnyomás az alábbi maradandó szervkárosodásokhoz vezethet, amennyiben nem kezelik:

 • szívelégtelenség
 • veseelégtelenség
 • koszorúér szűkület
 • akut szívizominfarktus
 • stroke
 • szemfenéki érelváltozások

A kezelés célja a szövődmények kialakulásának megelőzése. Ezért nagyon fontos a megfelelően hatékony és rendszeres gyógyszeres kezelés, kiegészítve az életmódbeli változtatásokkal, továbbá a szervkárosodások megelőzése érdekében az évenkénti laboratóriumi és szemfenék vizsgálat. A kezelés akkor sikeres, ha a vérnyomást a normális értéktartományban, azaz 130/85 Hgmm alatt tartjuk.