Kell energia, hogy „működjünk", nem mindegy, hogy milyen táplálékot és folyadékot, milyen arányban fogyasztunk, az sem mindegy, hogy milyen környezeti hatások (víz és légszennyeződés, sugárzás, gyógyszerfogyasztás, stressz stb.) érnek bennünket. Az autók működését időnként megvizsgálják különféle ellenőrző vizsgálatokkal (pl. zöldkártya). Ilyen számunkra az alkalmankénti laboratóriumi vizsgálat. Csak a szervezetünk bonyolultabb egy autónál. Úgy kell elképzelni, mintha több „vegyi kombinát" lenne betelepítve a különféle szerveinkbe (máj, vese, tüdő stb.).

A csont ízületi gyulladás (osteoarthritis) az ízületi porcot károsító betegség. Ez a porcréteg teszi lehetővé, hogy a csontok ízületi végei a lehető legkisebb súrlódással mozduljanak el egymáson. Az ízületi végek porcborításának pusztulása után a csontok közvetlenül egymáshoz dörzsölődnek, ami fájdalmat, duzzanatot és érzékenységet okozhat.

A háti és deréktáji fájdalmak a leggyakoribb mozgásszervi panaszok közé tartoznak, s ezek a gerinc állapotával vannak összefüggésben. A gerinc egészségét befolyásoló tényezők között fontos szerepe van a megfelelő mennyiségű mozgásnak, a helyes testtartásnak, a gazdaságosan kivitelezett, gerincet védő mozdulatoknak.