FŐZÉSI, ÉTKEZÉSI TANÁCSOK

  • Étrendünk tartalmazzon sok zöldséget és gyümölcsöt!
  • Ha olyan ételt készítettünk, melyben alacsony a kalcium tartalom, mindig egészítsük ki olyannal, melyben sok van!

Köszvényes étrendi tanácsok

A savak az anyagcsere végtermékeként keletkeznek a sejtekben, elsősorban állati fehérjék lebontása során. Szerveinknek, szöveteinknek van pH-optimuma, ami bizonyos keretek között mozog. Kisebb mértékben változik a vér, nyál, ízületi folyadék pH-értéke, nagyobb tartományban (5-8 között) mozog a vizelet pH-értéke. A húgysavkövek képződését segítik a fehérjékben gazdag, vizeletet savanyító ételek. A vizeletet lúgosító zöldségek, főzelékfélék, gyümölcsök fogyasztása gátolja a húgysavkő képződést.

Egyes vérképzőrendszeri betegségekben, illetve azok kezelése során átmenetileg jelentősen lecsökkenhet a fehérvérsejtek száma, emiatt csökken a szervezet védekezőképessége a fertőzésekkel szemben. A kialakuló lázas állapot hátterében - sok esetben - a szervezetben jelen lévő egészséges emberre nem veszélyes mikroorganizmusok állnak (baktériumok, gombák).

A táplálékkal elfogyasztott baktériumok gombák mennyisége és összetétele sem közömbös, mert a legyengült immunrendszer miatt betegségek forrásai lehetnek.

Májbetegek diétája

A máj a szervezet legnagyobb és anyagcseréjét illetően egyik legösszetettebb szerve. Károsodása kihat mind a fehérje-, szénhidrát- és zsír-anyagcserére, valamint a szervezet vitamin-ellátottságára. A máj a fő méregtelenítő szerv: közömbösíti és eltávolítja a véráramból a mérgeket és olyan anyagokat, mint pl. a koffein vagy az alkohol.

Feltöltés alatt...