Egyes vérképzőrendszeri betegségekben, illetve azok kezelése során átmenetileg jelentősen lecsökkenhet a fehérvérsejtek száma, emiatt csökken a szervezet védekezőképessége a fertőzésekkel szemben. A kialakuló lázas állapot hátterében - sok esetben - a szervezetben jelen lévő egészséges emberre nem veszélyes mikroorganizmusok állnak (baktériumok, gombák).

A táplálékkal elfogyasztott baktériumok gombák mennyisége és összetétele sem közömbös, mert a legyengült immunrendszer miatt betegségek forrásai lehetnek.

Az alábbiakban néhány javaslatot olvasható, hogy mely élelmiszerek, ételek és milyen ételkészítési eljárással fogyaszthatóak fertőzés kialakulásának veszélye nélkül:

Húsok:

Csak hő kezelt állapotban fogyasztható, frissen sütve, főzve, párolva, stb.

Kerülendő: nyers húskészítmények, nem kellően hő kezelt húsok, baromfi, hal, vad, sertés, marha, tatár bifsztek, kolbász, véres bélszín, szalámi, nyers sonka, főtlen füstölt húsfélék-halak, pácolt szalámifélék (téliszalámi, paprikás szalámi), pácolt nyers hús és hal (ruszli), a házi húskészítmények sem ajánlottak (hurka, kolbász, disznósajt, kenőmájas).

Nem ajánlottak a gyorséttermekben készített húsok, készítmények (Hot-dog, Hamburger), mivel a nyers húskészítmények nagy mennyiségben tartalmaznak baktériumokat.

Felvágottak:

Frissen szeletelt vagy frissen felbontott vákuumfóliás felvágottak fogyaszthatóak. Tenger gyümölcsei (osztriga kagyló), füstölt halak, füstölt pácolt tengeri élőlények fogyasztása kerülendő.

Tej:

Forralva csak dobozos tartós tejet fogyaszthat. A tejet célszerű fogyasztás előtt felforralni. Pasztőrözetlen tej és tejtermékek, nyers tej, házi tejtermékek fogyasztása kerülendő.

Sajtok:

Natúr kockasajtok, trappista sajt megengedett. Nemes penészes sajtok fogyasztása kerülendő (camembert, márványsajt, Gorgonzola, Stilton, Roquefort, brie, Feta, kéksajtok, pálpusztai, gomolya). Ízesített sajtok, nyers zöldséget, nyers fűszereket tartalmazó sajtok fogyasztása kerülendő.

Zöldségek, főzelékfélék:

Nyersen a talajjal érintkező zöldségféle még mosva sem fogyasztható: retek, saláta, káposzta, zöldpaprika, paradicsom, uborka. Mosatlan nyers gyümölcsök, zöldségek fogyasztása kerülendő. Erjesztett zöldségek fogyasztása szintén kerülendő (kovászos uborka).

Friss salátaöntetek, melyek nyers tojást tartalmaznak, Hollandi mártás, Caesar salátaöntetek, házi majonéz, madártej fogyasztása kerülendő. Tojás csak keményre főzve (10-12perc) fogyasztható. Lágy tojás, buggyantott tojás, lágy rántotta, lágy tükörtojás, bundás kenyér fogyasztása kerülendő. A zöldségek-gyümölcsök közül az idény szerinti választás javasolt.

Gyümölcsök:

Csak olyan gyümölcsök fogyaszthatóak, amelyek folyóvízzel alaposan mosásra kerültek, és meghámozhatóak (banán, mandarin, narancs, alma). Eper, málna, ribizli, egres, csak befőttként ajánlott fogyasztásra. Bogyós nyers vagy fagyasztott gyümölcsök, blansírozás nélküli fagyasztott nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása kerülendő.

Pörköletlen olajos magvak, mogyoró, pisztácia, dió, nyers méz, füge, datolya, aszalt gyümölcsök kerülendők.

Sütemények:

Olyan édességek fogyaszthatóak, amelyek befejező elkészítési művelete sütés, főzés volt. Nyersanyagokat, gyümölcsöket, nyers tojást tartalmazó sütemények fogyasztása tilos (Tiramisu).

Kenyér, pékáru:

A levegőben lévő baktériumok miatt csak zárt helyen tárolva, csomagolt formában fogyasztható. Nyers gabonatermékek, nyers csírák fogyasztása kerülendő (nyers zab).

Fűszerek:

A fűszerek tartalmazhatnak baktériumokat, ezért fűszerezni sütés és főzés ideje alatt ajánlott az ételeket (bors, paprika, majoránna). Nyers friss és szárított fűszerek csak ételkészítés során felhasználva, hő közlést követően fogyaszthatóak. Fűszerezni az ételt csak készítés alatt ajánlott.

Italok:

A csapvizet forralás után ajánlott fogyasztani. Nem javasolt kutakból, szabadtéri vízből való ivás. Nem ajánlott forralás nélküli vízből készítve a jégkocka, a jeges tea, a jeges kávé, bor, sör, sörélesztő, nyers élesztő. Nyers gyümölcsöket, zöldségeket tartalmazó pasztőrözetlen levek fogyasztása kerülendő. Kerülendő továbbá minden olyan természetgyógyászati készítmény, amely penészcsírákat tartalmaz. Az ásványvizek közül a mikrobiológiai tisztasága miatt ajánlott az Óbudai Gyémánt, a Szentkirályi, a Visegrádi. A gyümölcslevek közül a BB, a TOP-JOY és a SIÓ ajánlott. Fogyasztható a forralással készült teák, a hő kezelt gyümölcs és zöldséglevek.

Az elkészített ételt nem javasolt 24 órán túl tárolni, még hűtőszekrényben sem.

Frissen elkészített ételek fogyasztása javasolt, vagy ha nem friss, akkor csak az étel alapos átforralását követően fogyasztható! Sérült zománcú, vagy karcolt edények használata nem javasolt, mert a baktériumok azokon könnyebben megtelepedhetnek. Csak a szavatossági időn belül fogyasszon élelmiszereket, ételeket. Sérült csomagolású vagy lejárt szavatosságú élelmiszerek, ételek fogyasztása kerülendő.

Minden étkezés után ajánlott a fogápolás, öblögetés, mert a szájban maradó ételmaradékokon a baktériumok elszaporodhatnak.

Kerülendő a büfékben, szendvicsbárokban való étkezés.

Az alábbi táblázatban az ételek tápanyagtartalmának növelésére javasolható élelmiszerek és dúsítási módok találhatóak, az alultápláltság kialakulásának megelőzése érdekében.

Élelmiszer

Felhasználási javaslatok

Tej, tejpor

Tejes italok, krémlevesek, gyümölcslevesek, főzelékfélék, burgonyapüré

Tejszín

Tejes italok, krémlevesek, gyümölcslevesek, főzelékfélék, burgonyapüré, desszertek, gyümölcsök

Sajt

Tésztafélék, rizs, párolt zöldségek, burgonya, hal, húsételek, szendvicsek, szendvicskrémek

Tejföl

Krémlevesek, gyümölcslevesek, főzelékfélék, burgonyapüré, mártások, salátaöntetek, szendvicskrémek

Túró

szendvicskrémek, sajttekercs, töltelékek, töltött zöldség-gyümölcsök, gyümölcsös desszertekhez, sütemények, tészta, palacsinta

Tojás

Salátákhoz, halakhoz, húsételekhez, párolt zöldségekhez,süteményekhez

Vaj, margarinok, olaj

Levesekbe, főzelékfélékhez, burgonyához, rizshez, főtt tésztafélékhez, mártásokhoz

A diéta kiegészíthető a főétkezések mellett napi 2-3 alkalommal tápszerekkel, ami napi 400-900 Kcal-t jelent. A forgalomban lévő tápszerek laktóz mentesek.

 

A kezelések mellékhatásai és javaslatok azok enyhítésére:

Száj és torokpanaszok:

Pépesített vagy a puhább állagú ételek fogyasztása javasolható. Pl. tej turmix gyümölcsökkel, joghurt, túró, pudingok, sodók, mártások, a húsok darálva, zöldségpürék, főtt gyümölcsök, gyümölcs és zöldséglevek.

Kerülendőek a citrusfélék, (narancs, citrom, grapefruit), paradicsomszósz, fűszeres, sós ételek, bors, csípős paprika, száraz ételek, kemény és nyers gyümölcs illetve zöldség, pirítós, keksz; keményre sült húsok. Az ételeket érdemesebb szobahőmérsékleten vagy hidegen fogyasztani, de semmi esetre sem forrón. A panaszok enyhítésére jégkocka szopogatása javasolható. Az étkezéskor a turmixolt vagy teljesen folyékony ételeket szívószállal is meg lehet próbálni elfogyasztani. Étkezések után célszerű a fogmosás és a szájöblítés (Corsodyllal).

Íz érzés megváltozása:

A kezelés alatt célszerű azokat az ételeket előnyben részesíteni, amelyek szaga íze vonzó maradt. A húsok bepácolva narancs vagy citromlébe más ízt adnak. A fémevőeszközök helyett műanyagok használata is javasolható mert így elkerülhető a fémes íz a szájban.

Hányinger:

Megfelelő hányáscsillapító gyógyszerek adásával megelőzhető vagy enyhíthető.

A hányinger enyhíthető pirítós, keksz, kétszersült, joghurt, főtt burgonya, párolt rizs, főtt sovány húsrészek, őszibarackkonzerv, fogyasztásával. A forró ételek és az éhezés fokozzák a hányingert. Hányinger esetén nem javasolt a csípős fűszeres valamint zsíros ételek, élelmiszerek fogyasztása. A terápia alatt bizonyos ételek illata is hányingert, hányást idézhet elő. Hányás esetén fontos a megfelelő folyadék pótlása (minimum: 2-3 L/nap), a legjobb a szénsavmentes ásványvíz.

Hasmenés:

A bő folyadékbevitel ebben az esetben is elengedhetetlen. Fogyasztható: zöldség lé, lezsírozott húsleves, barackbefőtt, almabefőtt, főtt burgonya, pirítós, túró, rizs, sovány hús, hal zsírszegényen elkészítve.

Az alábbi táblázat a rostszegény élelmiszereket foglalja össze, amelyek hasmenés esetén is alkalmazhatóak:

kenyerek, pékáruk, gabonatermékek

Fehér és félbarna kenyerek, finom pékáruk, fehér rizs, kukorica-rizs pehely, darák

húsok

sovány húsrészek alkalmazása, baromfi comb és mell, sertéskaraj, sertéscomb

húskészítmények

baromfifelvágottak, zalai, virsli, szafaládé, párizsi, vákuumfóliában

halak

tengeri és édesvízi halak

tojás

főzve alkalmazható

zöldségfélék

Idény szerint, elsősorban zsenge zöldségek hámozva, áttörve. Kukorica, száraz hüvelyesek nem ajánlottak, valamint a dió, mogyoró-mandulafélék sem.

gyümölcsök

Idény szerint, elsősorban zsenge gyümölcsök, hámozva, áttörve. Az apró magvas gyümölcsök kerülendők (málna ribizli, kiwi, eper)

 

Laktóz intolerancia, tejcukor érzékenység:

A kezelés mellékhatása miatt nem tudja a bélrendszer bontani a tejcukrot, így az hasmenést, has puffadást okoz. Emiatt a tej, valamint a tejes italok fogyasztása nem javasolt, de a savanyított tejtermékek és a sajtok gyakran így is elfogyaszthatóak, mindez az egyéni tűrőképesség függvénye. A Magic Milk laktóz mentes tej nyugodtan fogyasztható.

Székrekedés:

A hosszabb ágyban fekvés, kevés mozgás, kevés rostfogyasztás, vagy kevés folyadékbevitel, valamint egyes gyógyszerek is okozhatják. Napi 2-3 L folyadék elfogyasztása elengedhetetlen. Székletürítés előtt célszerű forró folyadékot fogyasztani. Az étrend kiegészíthető teljes kiőr1ésű pékáruval, melyek rosttartalma magas, valamint zöldségekkel, gyümölcsökkel, joghurttal.

 
Az alábbi táblázat a rost dús élelmiszereket foglalja össze, amelyek székrekedés esetén fogyaszthatóak:

Kenyerek, pékáruk, gabonatermékek

barna, graham, korpás, magvakkal dúsított kenyerek, pékáruk, graham liszt, korpás liszt, rozsliszt, teljes őrlésű liszt, zab, rozs, kukorica, búzapehely, búza-zab korpa, barna rizs

Zöldségfélék

évszaknak megfelelő zöldségek főzeléknek, párolt zöldségnek

Száraz hüvelyesek

sárgaborsó, lencse, bab, szója

gyümölcsök

friss gyümölcsök, mirelit gyümölcsök, idény szerint

 

Alternatív táplálkozási módok:

Napjainkig sem sikerült egyetlen módszerről sem tudományosan bizonyítani, a megfelelően tervezett ellenőrzött tudományos értékelhetőség szabályai szerint végzett vizsgálatok hiányában a tartósan kedvező eredményt, gyógyító hatást. A legtöbb ilyen módszer sokszor egyhangú tápanyaghiányos táplálkozásra kényszerítik azok kipróbálóit és ezáltal súlyos alultápláltságot idéznek elő, csökkentve a gyógyulási esélyt.

A táplálék kiegészítők szerepe:

A táplálékokban lévő vegyületek együttes hatását nem képesek a táplálék kiegészítők pótolni, mivel egy-egy vegyület szervezetbe való juttatása nagy dózisban, bizonyítottan nem helyettesíti a természetes úton szervezetünkbe juttatott több ezer vegyület összhatását.

Az EU szabályozása alapján az egyes táplálék kiegészítők minőségéért a gyártó a felelős. Nincsenek humán vizsgálatok a különböző gyógyszerekkel együtt alkalmazott kiegészítők együttes hatásairól, mellékhatásairól. Ezért minden esetben fontos a kezelőorvos tájékoztatása a fogyasztott termékekről.