Köszvényes étrendi tanácsok

A savak az anyagcsere végtermékeként keletkeznek a sejtekben, elsősorban állati fehérjék lebontása során. Szerveinknek, szöveteinknek van pH-optimuma, ami bizonyos keretek között mozog. Kisebb mértékben változik a vér, nyál, ízületi folyadék pH-értéke, nagyobb tartományban (5-8 között) mozog a vizelet pH-értéke. A húgysavkövek képződését segítik a fehérjékben gazdag, vizeletet savanyító ételek. A vizeletet lúgosító zöldségek, főzelékfélék, gyümölcsök fogyasztása gátolja a húgysavkő képződést.

Mivel magas húgysavszint esetén kerülendők a magas purintartalmú táplálékok, nem javasolt a belsőségek fogyasztása. A húsok mennyiségi és minőségi megszorítása mellett kerülendők a hús anyagait tartalmazó húslevesek, csontlevesek, erőleves, halászlé, kocsonya, pecsenyelé is, hiszen ezek levében főnek ki azok az anyagok, amelyek a panaszokat kiváltják. A magas fehérjetartalmú száraz-főzelékek (bab, lencse, szójabab) purintartalma is jelentős, így ezek is ritkán, kisebb mennyiségben kerüljenek az étlapra.

Köszvényes panaszok idején átmenetileg a húsokat és húskészítményeket is ajánlott kihagyni az étrendből. Panaszmentes időszakban, kis mennyiségben beépíthető húsféle elsősorban a csirke- és pulykacomb, a felvágottak közül a gépsonka jellegűek. A húsokat hideg vízben lehet kissé előfőzni, a főzőlevet leöntve, utána egyéb módon - párolva, sütve - elkészíteni. Hideg vízben előfőzve a húsokban levő purin kioldódik a főzőlébe, és az elfogyasztandó hús purin tartalma kisebb lesz. Fontos tudni, hogy noha a halak nagyon egészséges fehérjeforrások, a halak húsa is „hús", ami purint tartalmaz.

A tengeri halakban található zsiradékok rendszeres fogyasztás mellett csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Viszont egyes halak húsának is magas a purintartalma, így a halak fogyasztásának mennyiségére is ügyelni kell. Mivel heti 2-3 alkalommal lenne előnyös tengeri halat enni, maximum 10 dkg-os adagban, válasszuk a tőkehalat (110 mg purin), makrélát (75 mg purin), vagy lazacot (40 mg purin).

Az alkohol fogyasztása tilos. A kávé, tea fogyasztása megengedett, mert a bennük levő purin származékokat a szervezet nem használja fel a húgysavképzésben, így nem növeli sem a vér, sem a szövetek húgysavszintjét.

Milyen legyen az Ön étrendje magas húgysavszint esetén?

Testtömeg-csökkentő étrend, mely zsiradékszegény, átlagosan 60-80 g fehérjét tartalmaz, a táplálékok minőségi válogatásával, megfelelő folyadékbevitellel, alkoholtilalommal. Az étrendbe nem javasoltak azok a táplálékok, amelyek purin tartalma 150 mg/100 g felett van.

  • Kerülendők: kalóriadús, erősen fűszerezett ételek, belsőségek, egyes halak, húsok, vadhúsok, száraz-főzelékek, édességek, alkoholos italok.
  • Javasoltak: növényi eredetű ételek, zöldségfélék, gyümölcsök, sovány tej és tejtermékek.
  • Húsokból, halakból egy adagba 8-10 dkg-nyi mennyiség, felvágottakból, sajtokból 3-5 dkg ajánlott.

Itt tájékozódhat az ételek purin tartalmáról, ide kattintva pedig konkrét recepteket is olvashat.