Szalka Praxis

Mátészalka, Kálvin tér 7.

Az OMEGA-3 zsírsavak szerepe a táplálkozásban és a gyógyításban

Az omega-3 zsírsavak mindig is jelen voltak az emberiség táplálkozásában, de csak az utóbbi évtizedekben ismerték fel, hogy milyen fontos szerepük van a szervezet megfelelő működésének fenntartásában, az egészség megőrzésében, és a betegségek gyógyításában.

Az emberi szervezet a zsírsavszükségletét képes biológiailag szintetizálni. Vannak azonban olyan zsírsavak, amelyeket a szervezet nem képes előállítani és amelyeket ezért a táplálkozás útján kell bevinni. Ezeket esszenciális zsírsavaknak nevezzük. Ezek többszörösen telítetlenek, melyek között vannak omega-3 zsírsavak (alfa-linolénsav: ALA), és omega-6 zsírsav (linolsav). Az evolúció során a jelentős hal és növényi eredetű táplálékfogyasztásnak köszönhetően optimális volt a szervezet omega-3 zsírsav ellátottsága, ugyanis ezek a zsírsavak nagy mennyiségben a növényekben és a halakban fordulnak elő. A halak is a növényeken, a fitoplanktonokon keresztül jutnak az omega-3 zsírsavakhoz. A különösen jó forrásnak számító hideg vízi halakon (lazac, hering, tonhal, tőkehal, lepényhal, makréla), kagylókon és a garnélarákon kívül az omega-3 zsírsavakat a Magyarországon honos halfélék (busa, pisztráng, kecsege, fogassüllő) is tartalmazzák. Mindemellett omega-3 zsírsav bevitelünk szempontjából fontosnak számít még - egyebek mellett - a lenmagolaj, repceolaj, dióolaj, szója, dió is. Omega-6-ban dúsak a növényi olajok és magvak, illetve a legtöbb takarmányozott állat zsírja is. A kókuszzsír és teavaj omega-6 tartalma csupán 1-2%, ezeknek a legalacsonyabb, így érdemes zsiradéknak sütéshez csak ezeket használni. (A napraforgóolaj kb. 50% Ω6-ot, míg a szójaolaj kb. 70% Ω6-ot tartalmaz!) Ezen felül érdemes elkerülni az magas omega-6 tartalmú olajos magvak túlzott fogyasztását is. A kesudió, mandula, török-mogyoró és makadámiadió kivételével minden olajos mag hemzseg az omega-6-tól.

A kókuszzsír és teavaj Ω6 tartalma csupán 1-2%, ezeknek a legalacsonyabb, így érdemes zsiradéknak sütéshez csak ezeket használni. (A napraforgóolaj kb. 50% Ω6-ot, míg a szójaolaj kb. 70% Ω6-ot tartalmaz!) Ezen felül érdemes elkerülni az magas Ω6 tartalmú olajos magvak túlzott fogyasztását is. A kesudió, mandula, törökmogyoró és makadámiadió kivételével minden

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/17570/omega-3-es-omega-6-mibol-mennyit
A kókuszzsír és teavaj Ω6 tartalma csupán 1-2%, ezeknek a legalacsonyabb, így érdemes zsiradéknak sütéshez csak ezeket használni. (A napraforgóolaj kb. 50% Ω6-ot, míg a szójaolaj kb. 70% Ω6-ot tartalmaz!) Ezen felül érdemes elkerülni az magas Ω6 tartalmú olajos magvak túlzott fogyasztását is. A kesudió, mandula, törökmogyoró és makadámiadió kivételével minden

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/17570/omega-3-es-omega-6-mibol-mennyit

 

Figyelmet érdemel azomega-3 / omega-6 zsírsavak megfelelő aránya is. A szakemberek szerint a helyes arány 1:5 körül van. Ezzel szemben a mai átlagétrend 1:10, sőt 1:30 vagy még rosszabb arányban tartalmaz csak omega-3 zsírsavat. Az omega-6 zsírsavakban gazdagok például a napraforgóolaj, illetve az ennek felhasználásával készült margarinok is. A két esszenciális zsírsav táplálkozásbiológiai hatása a szervezetben jórészt ellentétes, bioaktív származékaik különböző módon befolyásolják pl.: az erek tónusát, ellentétes a véralvadásra vagy a gyulladásos folyamatokra kifejtett hatásuk. Az egyensúlyt, a szervezet megfelelő működését a két esszenciális zsírsav bevitelének megfelelő mennyisége és aránya biztosítja. A hazai táplálkozásra azonban az omega-6 zsírsav túlzott bevitele mellett az omega-3 zsírsav hiány jellemző.

Mindkét esszenciális zsírsavat az E-vitamin tartalom védi meg az avasodástól. Az E-vitamin védő hatása annak köszönhető, hogy mint természetes antioxidáns leköti az anyagcsere folyamatok, stressz vagy toxikus anyagok stb. hatására képződő szabadgyököket, amelyek károsíthatják a sejteket, gyorsíthatják az öregedési folyamatokat, elősegíthetik az érelmeszesedés, a szürke hályog, és daganatos stb. megbetegedések kialakulását.

Az omega-3 zsírsavak szükségesek a magzat és a csecsemő optimális fejlődéséhez, növekedéséhez.

A várandós anya megfelelő omega-3 zsírsavellátottsága befolyásolja a méhlepény és a tejmirigyek fejlődését, csökkenti a koraszülés veszélyét. A terhesség 3. trimeszterétől és a szoptatás alatt az anyatejből, az esszenciális zsírsavak (mind az omega-3 ból származó DHA, mind az omega-6-ból származó AA) beépülnek a magzat idegrendszerébe és a szemideghártya sejtjeibe, biztosítva a csecsemő optimális látás élességét és szellemi fejlődését.

Miért nem kapnak infarktust az eszkimók?

Az eszkimók és a japán halászok körében az infarktus alig fordul elő. Ők sok halat (100-400 g/nap) esznek, táplálkozásukra jellemző a magas omega-3 és az alacsony omega-6 és telített zsírsavbevitel. Az infarktus elleni védőhatást a 80-as évekig elsősorban az omega-3 zsírsavak szérum koleszterin szint csökkentő hatásával magyarázták. Szérum triglicerid szint redukáló hatása is (mind az emelkedett, mind a normál szérum triglicerid szint esetén érvényesül) jelentős szerepet játszik az infarktus megelőzésében.

Bebizonyosodott, hogy a védőhatás azáltal is érvényesül, hogy az omega-3 zsírsavak megnövelik az érfalban képződő relaxációs faktor és olyan anyagok elválasztását, amelyek az érbelhártya épségének megőrzését segítik, csökkentik az oxidatív és a gyulladásos folyamatok érfal-károsító hatását, és így csökkentik a plakkok kialakulásának a veszélyét. Kisebb a szív koszorúér halálozás azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak halat és az omega-3- zsírsav adagolása infarktuson átesett egyéneknél kb. 30 %-kal csökkentette a halálozást.

Szívritmus zavar (aritmia) és a hirtelen halál

A hirtelen szívhalált az esetek nagy részében súlyos aritmia okozza. Infarktuson átesett egyéneknél nagyobb az aritmia kialakulásának a veszélye. omega-3 kiegészítés eredményesen alkalmazható az aritmia megelőzésében.

Az omega-3 zsírsavak csökkentik a trombózis kialakulásának a veszélyét

Az omega-3 zsírsavak úgy csökkentik a vérrög kialakulásának a kockázatát, hogy - az aszpirin hatáshoz hasonlóan - gátolják a véralvadást elősegítő faktorokat, növelik a véralvadási időt, gátolják a vérlemezkék összecsapódását, csökkentik a vér viszkozitását.

Az omega-3 zsírsavak csökkentik a szív koszorúér műtétet (angioplasztikát) követően az ismételt elzáródás (re-stenosis) létrejöttét.
Van-e vérnyomáscsökkentő hatásuk?

Az omega-3 zsírsav kiegészítés vérnyomáscsökkentő hatású. Terápiás dózisban (6g/nap) átlagban 6 Hgmm szisztolés, és 3 Hgmm diasztolés vérnyomás csökkenés érhető el. Elsősorban a borderline (határérték) hipertónia kezelésében hatásos. Az omega-3 zsírsavakat a hipertonia adjuváns kezelésére ajánlják.

Miért kisebb az eszkimók és a japánok között a cukorbetegség, a psoriasis, az autoimmun-, a gyulladásos és az allergiás megbetegedések és néhány fajta daganatos megbetegedés előfordulása, mint más népcsoportokban?

A kutatók úgy vélik, hogy a különbséget az étrend nagy omega-3 zsírsavtartalma magyarázza. Ezt az elképzelést alátámasztja, hogy az omega-3 zsírsavaknak kedvező terápiás hatása lehet sok gyulladásos és autoimmun megbetegedésben, mint pl.: rheumatoid arthritisben, ulcerativ colitisben, Crohn betegségben és szervátültetésnél is alkalmazható a transzplantátum kilökődésének a megelőzését célzó kiegészítő kezelésben. Alkalmazása kapcsán csökkenthető a gyulladásos megbetegedésekben alkalmazott szteroidok mennyisége.

Jó eredményről számolnak be az Alzheimer kór, cisztás fibrózis, a depresszió és az alkoholos megbetegedések kiegészítő terápiájában.

A betegségek gyógyításában terápiás hatás természetesen csak az omega-3 zsírsavak nagy adagban történő bevitelétől várható. A betegségek és kóros állapotok megelőzésében az egészséges táplálkozásnak, ezen belül a megfelelő omega-3 zsírsav bevitelnek azonban jelentős szerepe van. Étrendünk esszenciális zsírsavtartalma akkor optimális, ha az omega-3 zsírsavak fedezik az energiaszükséglet minimum 0,2 %-át, az omega-6 zsírsavak pedig minimum az 1 %-át. Az omega-6 : omega-3 arány akkor megfelelő, ha 5:1 ill.10:1 közé esik; Táplálkozásunkban ez az arány a túlzott omega-6 és az alacsony omega-3 zsírsavbevitel miatt nagyon kedvezőtlenül alakult, meghaladhatja a 25 : 1, vagy még ennél is rosszabb arányt.

Hogyan válasszunk megfelelő halolaj készítményt, és mennyit érdemes fogyasztani?

 

Sokféle halolaj készítmény van. Európában, így itthon sem kötelező föltüntetni, hogy az adott halolaj természetes trigliceridek formájában vagy mesterségesen átalakított etil-észter formájában tartalmazza a jótékony hatású Ω3 zsírsavakat. Azok a halolajak, melyek 38 százaléknál több Ω3-mat tartalmaznak kémiailag átalakítottak. A szűz halolajak (többnyire lazacból vannak) ugyan több vitamint tartalmaznak, viszont szennyezettebbek, hiszen nem mennek át tisztítási folyamaton (és hát a halolajat nem a vitamin, hanem az EPA és DHA tartalma miatt szedünk). A legjobb választás, mind hatóanyag/szennyezőanyag viszonylatban, mind gazdaságosság szempontjából a tisztított halolajat tartalmazó készítmények, különösen a kanalas formák. A kanalas formák további előnye, hogy a kapszulákkal szemben ezeknél nem tudnak a gyártók rossz minőségű olajat használni, hiszen annak erős íze van. Egy kapszula esetében pedig ez észrevétlen maradhat.

 

Amikor készítményt választunk, érdemes kiszámolnunk, hogy mennyi hatóanyagot tartalmaz a készítmény. Ilyenkor az EPA és DHA tartalmukat adjuk össze. Szív- és érrendszerre nézve már 500mg EPA + DHA is jelentős megelőző hatással bír, idegrendszeri problémák esetén ennél jóval több kell. A helyes szöveti Ω3: Ω6 arány eléréséhez, azaz a jelentős gyulladáscsökkentéshez viszont bő 3000mg EPA+DHA-ra van szükség még akkor is, ha Ω6-ban szegény a táplálkozásunk. Ha gyakran használunk napraforgóolajat vagy hasonló magas Ω6 tartalmú zsiradékot, akkor ennél is több szükséges ezek kompenzálására. Érdemes tehát olyan készítményt keresnünk, amivel napi 3000mg EPA és DHA bevitele gazdaságosan megoldható.

Bejelentkezés

Ki olvas minket?

Oldalainkat 38 vendég és 0 tag böngészi

Legújabb felhasználók

  • Éva
  • kovacsgabor
  • KissJózsef
  • Tóth Csaba
  • Regina22

Oldaltérkép

Weboldalunkon sütiket használunk. Néhányuk nélkülözhetetlenek a weboldal működéséhez, míg mások segítenek nekünk a webhely és a felhasználói élmény javításában (nyomkövető sütik). Ön dönti el, hogy engedélyezi-e a sütik használatát vagy nem. Felhívjuk figyelmét, hogy ha elutasítja őket, akkor nem biztos, hogy tudja használni a webhely összes funkcióját. Ha az 'Elfogadom' gombra kattint, hozzájárul a sütik használatához. Amennyiben nem szeretné, hogy az oldal sütiket (cookie) használjon, kattintson a 'Nem engedélyezem' gombra! További információkért olvassa el adatvédelmi tájékoztatónkat!