Az alábbi táblázatban az élelmiszerek purin tartalmáról tájékozódhat.
Élelmiszerek purin tartalma |
|
Élelmiszerfajta |
(mg/100 g) |
Húsok és húskészítmények |
|
Sertésszív |
530 |
Sertéslép |
520 |
Sertésmáj |
510 |
Marhamáj |
250-500 |
Borjúmáj |
460 |
Sertéstüdő |
430 |
Sertésvese |
330 |
Marhalép |
340 |
Marhaszív |
255 |
Csirkemáj |
245 |
Libamáj |
245 |
Marhavese |
220 |
Lóhús |
200 |
Báránycomb |
180 |
Birkahús (közepes) |
140-180 |
Csirkemell |
170 |
Libamell |
175 |
Májas felvágott |
170 |
Pulykamell |
170 |
Libacomb |
160 |
Tyúkhús |
160 |
Borjúhús |
150 |
Marhatüdő |
150 |
Sertéscomb, karaj, lapocka |
150 |
Borjúnyelv |
145 |
Sertésnyelv |
140 |
Kacsamell |
145 |
Sertésdagadó |
145 |
Kacsacomb |
140 |
Sertéscsülök |
140 |
Vadkacsa |
140 |
Nyúlhús (házi) |
130 |
Sonka (főtt) |
130 |
Sonka (nyers, füstölt) |
130 |
Pulykacomb |
120 |
Marhahús |
50-120 |
Csirkecomb |
115 |
Fácán |
110 |
Marhaszegy |
110 |
Vadnyúl |
110 |
Mortadella |
96 |
Marhavelő |
92 |
Sertésvelő |
83 |
Tengeri halak és egyéb tengeri élőlények |
|
Szardínia |
345 |
Heck |
260 |
Tonhal |
255 |
Hering |
210 |
Rákok, kagylók |
90-145 |
Makréla |
145 |
Nyelvhal |
130 |
Lazac |
110 |
Tőkehal |
110 |
Osztriga |
90 |
Lepényhal |
65 |
Sügér |
30 |
Édesvízi halak |
|
Pisztráng |
300 |
Ponty |
160 |
Csuka |
140 |
Fogas |
110 |
Angolna |
80 |
Keszeg |
80 |
Hüvelyes növények |
|
Szójabab |
190 |
Bab (száraz) |
128 |
Lencse |
127 |
Csicseriborsó |
109 |
Borsó (száraz) |
95 |
Zöldborsó |
84 |
Szójacsíra |
80 |
Zöldbab |
37 |
Gabonák, kenyerek, magvak |
|
Lenmag |
105 |
Árpa |
95 |
Zab |
94 |
Köles |
62 |
Szezámmag |
62 |
Rozs |
50 |
Búza |
50 |
Kenyér (barna) |
40 |
Fehér liszt |
15 |
Fehér kenyér |
15 |
Kömény |
14 |
Friss zöldség és főzelékfélék |
|
Gombák |
30-90 |
Brokkoli |
80 |
Póréhagyma |
75 |
Hagyma (metélő) |
74 |
Feketegyökér |
71 |
Petrezselyemgyökér |
60 |
Petrezselyemzöld |
55 |
Paprika |
55 |
Paraj |
55 |
Sóska |
55 |
Karfiol |
50 |
Fejes káposzta (fehér) |
50 |
Kukorica (csemege) |
50 |
Patisszon |
45 |
Sütőtök |
45 |
Tök (főző) |
45 |
Bimbóskel |
40 |
Kelkáposzta |
35 |
Kínai kel |
35 |
Fejes káposzta (vörös) |
30 |
Torma |
28 |
Karalábé |
25 |
Spárga |
25 |
Padlizsán |
21 |
Cukkini |
20 |
Cékla |
19 |
Endívia |
17 |
Sárgarépa |
17 |
Burgonya |
16 |
Fejes saláta |
13 |
Retek |
13 |
Vöröshagyma |
13 |
Cikória |
12 |
Rebarbara |
12 |
Paradicsom |
11 |
Uborka |
13 |
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények |
|
Mazsola |
105 |
Szárított füge |
65 |
Aszalt szilva |
65 |
Banán |
57 |
Füge |
54 |
Sárgadinnye |
35 |
Szárított datolya |
35 |
Birsalma |
30 |
Ringló |
25 |
Szilva |
25 |
Szőlő |
25 |
Fekete áfonya |
20 |
Földieper |
20 |
Ananász |
19 |
Kivi |
19 |
Narancs |
19 |
Naspolya |
19 |
Cseresznye |
17 |
Körte |
17 |
Meggy |
17 |
Ribiszke (fekete, vörös) |
17 |
Szeder |
17 |
Egres |
16 |
Alma |
14 |
Diófélék, olajos magvak |
|
Mák |
170 |
Napraforgómag |
145 |
Földimogyoró |
80 |
Kakaópor |
71 |
Kesudió |
70 |
Mandula |
35 |
Mogyoró |
35 |
Dió |
25 |
Jelmagyarázat:
Köszvényben szenvedők esetén:
- Kerülendő: 150 mg felett (piros mező)
- Mértékkel fogyasztható: 50-150 mg között (sárga mező)
- Fogyasztható: 50 mg alatt (zöld mező)
Forrás: Rodler L: Kalória- és tápanyagtáblázat, Medicina, 2008