Praxis történet

  ​A mátészalkai V. számú körzet az 1970-es árvíz után került kialakításra a károsultak nagy létszámban Mátészalkára történő betelepülése, valamint a városban tevékenykedő vállalatok (Budapesti Finomkötött Árugyár (BFK), Magyar Optikai Művek (MOM), Szatmár Bútorgyár, Tejipari Vállalat, Szamosmenti Állami Tangazdaság, Borsodi Sörgyár (BÖCS), Ipari Szerelvénygyár (ISG), ZÖLDÉRT, (hogy csak a nagyobbakat említsem) bővülő munkásigénye miatt.

  A praxis első rendelője a Wesselényi utca 18. szám alatt, egy szolgálati lakással egy ingatlanban került kialakításra. Az első orvosok dr. Czeitner Zsuzsa, majd dr. Takács István voltak, akik csupán 1-2 évig vitték a körzetet.
1977. október 1-től az 1992. augusztus 18-án bekövetkezett haláláig csaknem 15 éven át dr. Göröncséri Ferenc volt a körzeti orvos. A praxis idősebb betegei talán még emlékeznek rá, hogy az elhíresült Simpson mopedjével, lelkiismeretesen gyógyítva betegeit télen-nyáron klumpa papucsban rótta a kilométereket. 

  Ez idő tájt a rendelő már a Kazinczy utcában, a Szatmár Hotel melletti épületben működött, ahol dr. Bakos Ernő, dr. Nagy László, valamint ifj. dr. Kárpáti József is helyet kaptak. Ez idő tájt az ügyelet is itt volt elérhető, ahol minden orvos saját járművel teljesített szolgálatot, és csak Mátészalka tartozott ekkor az ügyeleti ellátási körbe. A '80-as évek végén a korábbi Városi Tanács épületébe, a Kölcsey tér 2. alá lettek a rendelők átköltöztetve, mivel megépült a Hősök terén a Városháza. 

  A körzeti ápolónő a körzet megalakulásától kezdődően 2008. augusztus végéig Kovács Béláné (született Oláh Katalin) volt. Kati nénivel nekem is volt szerencsém dolgozni. Kezdetben a központi ügyeleten, majd később a körzetben is betegeket gyógyítva sok-sok időt töltöttünk el közösen. A körzet első orvos írnoka Zibrin Tiborné Ibolya, majd Csaholyiné Gergely Zsuzsanna voltak. 

  Dr. Göröncséri Ferenc halálát követően dr. Göröncséri Ferencné dr. Dovalovszki Erzsébet került kinevezésre a körzetbe, aki kezdetben még a Mátészalka II. Rákóczi Ferenc Kórház közalkalmazottjaként, majd 1993. január 1-től a Dovalovszki és Göröncséri Háziorvosi Bt. ügyvezetőjeként folytatta a körzet szűrését, gondozását, gyógyítását. 1996. és 2000. között modul rendszerben, nappali oktatás keretében tanult a DOTE Népegészségügyi Karán, a helyettesítésben id. dr. Kárpáti József volt segítségére. 

  1993-ban gazdaságossági okokból a rendelő a Kálvin tér 7. szám alá , az akkori dr. Hajdúné Ilike gyógyszertárából kialakított helyiségekbe költözött. Itt kapott még helyet dr. Stempel Mátyás és dr. Lakatos Béla rendelője is. 

  Csaholyiné Gergely Zsuzsanna orvos írnok helyére (GYES-re történő távozását követően) Magyar Istvánné (született Farkas Zsuzsanna) került, s tekintve hogy Dovalovszki Erzsébet Doktornő üzemorvosi munkakört is betöltött, csatlakozott a csapathoz Legeza Sándorné (született Kovács Anna) üzemápoló is.

   1996. év végén keresett meg Dovalovszki Doktornő és megkért, hogy segítsek neki az ügyeleti feladatok ellátásában. 2002. év elejétől kezdődően Doktornő közéletben betöltött szerepe miatt a rendelőjében is szükség volt egy állandó helyettesre, így ezt a feladatot is elvállalva azóta veszek részt a praxis munkájában. 2010. február végén Dovalovszki doktornő nyugdíjba ment, ezért 2010. március 1-n átvettem Tőle és azóta is vezetem az V. számú háziorvosi praxist. E dátumtól kezdődően változás történt a szakszemélyzet összetételében is, a körzeti ápolói feladatokat Törökné Nyíri Krisztina látta el egészen 2014. május 31-ig. Őt (miután GYES-re ment) 2014. június 1-től Szántó Zoltánné Edina követte, aki jelenleg is a praxis dolgozója.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani dr. Dovalovszki Erzsébet Doktornőnek az összeállításban nyújtott segítségéért.

Régi fotók és dokumentumok (szerkesztés alatt)