Mi az, hogy allergia?

Szénanátha = allergiás nátha. Ez azt jelenti, hogy a náthás tüneteket valamilyen környezeti anyag (allergén) váltja ki. A kiváltó allergén hiányában tünetek nem jelentkezhetnek.

 

Mit jelent az allergia?

Az allergia egy félresiklott immunreakció, mely során a szervezet a környezetben előforduló "ártatlan" anyagokra túlzott védekezési, gyulladásos reakcióval válaszol. Ez a reakció sohasem az első találkozáskor alakul ki: ekkor válik a szervezet érzékennyé és a második találkozásnál a már előállított ellenanyagok "munkája" váltja ki az allergiás tüneteket.

Milyen anyagok lehetnek allergének?

Elméletileg csaknem minden, a környezetünkben előforduló anyag az arra érzékeny egyénben allergiás tüneteket válthat ki. A gyakorlatban a szénanátha leggyakoribb kiváltó tényezői a növényi allergének (pollenek, melyek közül legtöbbször okoz panaszt a parlagfű, majd a fűfélék és fák pollenjei), a házi-por atka, állatok allergénjei (macska, kutya, tengerimalac), a penészgombák.

Mitől  függ a tünetek erőssége?

 • Az egyén érzékenységétől,
 • a levegő allergén mennyiségétől,
 • a légszennyezettségtől,
 • a kezelés hatásosságától,
 • az allergén dús területen eltöltött idő hosszától.

Miért lesz az egyik ember szénanáthás, a másik pedig nem?

Ennek főleg örökletes, genetikai okai vannak. Ha csak az egyik szülő allergiás, a születendő gyermeknek 50% esélye van arra, hogy szintén allergiás lesz. Ha mindkét szülő allergiás, ez a szám 60-80% is lehet.Emellett talán az is számít, hogy a terhes anya magas allergén tartalmú közegben él.

Melyek a szénanátha jellemző tünetei?

 • tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, orr viszketés
 • szemviszketés, a szem vörössége, könnyezés
 • torokviszketés, torok kaparás
 • bőrviszketés

Mikor gondoljunk a betegségre?

 • ha a náthás panaszok elhúzódnak, két hétnél is tovább tartanak
 • ha az orrváladék vízszerű
 • ha a környezetváltozásra a tünetek is változnak
 • ha minden évben hasonló időszakban rendszeresen jelentkeznek a panaszok

Mitől leszek jobban?

Minden allergiás betegség legegyszerűbb kezelése az lenne, ha a beteg elkerülné a tüneteket kiváltó allergént. A polleneket elkerülni nagyon nehéz, de az alábbi 10 jó tanács segít a pollenkoncentráció csökkentésében:

 1. Naponta többször mosson kezet, arcot!
 2. Esténként öblítse le a haját!
 3. Naponta többször öblítse át az orrát!
 4. Ne aludjon nyitott ablaknál!
 5. A szabadban viseljen védőszemüveget!
 6. A pollencsúcsok idején minél kevesebb időt töltsön a szabadban!
 7. Autójában legyen rendszeresen cserélt pollenszűrő, zárt ablak mellet utazzon!
 8. Vonaton menetiránynak háttal üljön és húzza fel az ablakot!
 9. Ismerje meg az Önnek tüneteket okozó növények virágzási idejét és vegye tekintetbe szabadtéri programjai tervezésekor!
 10. Ha gyógyszerszedés mellett a tünetei enyhülnek vagy megszűnnek, mint ahogy az várható is, semmiképp se hagyja el gyógyszereit, mert a pollenek jelenlétében a tünetek újra jelentkeznek!
A leggyakrabban alkalmazott allergiaellenes gyógyszerek:
 • antihisztaminok: az allergiás reakcióban felszabaduló és a tünetekért nagyrészt felelős hisztamin felszabadulását gátló vegyületek (tabletta, orrspray vagy szemcsepp)
 • szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők (orrspray-k, szemcseppek)

A fenti gyógyszercsoportba tartozó szerek biztonságosan alkalmazhatóak.

Pollenek és egyes élelmiszerek közötti keresztreakciók

Bizonyos élelmiszerek, elsősorban gyümölcsök és zöldségek allergénjei hasonlóak a pollenekéhez és így elfogyasztásuk hasonló tüneteket okozhat, mint a megfelelő pollen. A leggyakoribb keresztreakciókat az alábbi ábra tartalmazza:

Hogyan mutatható ki az allergia?

Az allergiás bőrpróba, a prick teszt igen egyszerű és gyors vizsgálat. Az alkar felületére rácsepegtetett allergéneket a bőr finom megkarcolásával juttatjuk a bőrbe. 15-20 perc múlva az allergiás reakció a csalángöb és a bőrpír nagyságából leolvasható. Pozitív kontrollként hisztamin oldatot használunk.

Az egyes allergének elleni ellenanyag (antitest) mennyiségét vérből meg lehet határozni. Az eredmény hasonló a bőrpróbáéhoz. A módszer jóval lassúbb és drágább. Az allergiás betegség diagnózisa csak akkor mondható ki, ha a klinikai tünetek a kapott lelettel összefüggenek.

Pollennaptár