Egyes vérképzőrendszeri betegségekben, illetve azok kezelése során átmenetileg jelentősen lecsökkenhet a fehérvérsejtek száma, emiatt csökken a szervezet védekezőképessége a fertőzésekkel szemben. A kialakuló lázas állapot hátterében - sok esetben - a szervezetben jelen lévő egészséges emberre nem veszélyes mikroorganizmusok állnak (baktériumok, gombák).
A táplálékkal elfogyasztott baktériumok gombák mennyisége és összetétele sem közömbös, mert a legyengült immunrendszer miatt betegségek forrásai lehetnek.
Az alábbiakban néhány javaslatot olvasható, hogy mely élelmiszerek, ételek és milyen ételkészítési eljárással fogyaszthatók fertőzés kialakulásának veszélye nélkül.
Húsok:
Csak hő kezelt állapotban fogyasztható, frissen sütve, főzve, párolva, stb.
Kerülendő: nyers húskészítmények, nem kellően hő kezelt húsok, baromfi, hal, vad, sertés, marha, tatár bifsztek, kolbász, véres bélszín, szalámi, nyers sonka, főtlen füstölt húsfélék-halak, pácolt szalámifélék (téliszalámi, paprikás szalámi), pácolt nyers hús és hal (ruszli), a házi húskészítmények sem ajánlottak (hurka, kolbász, disznósajt, kenőmájas).
Nem ajánlottak a gyorséttermekben készített húsok, készítmények (Hot-dog, Hamburger), mivel a nyers húskészítmények nagy mennyiségben tartalmaznak baktériumokat.
Felvágottak:
Frissen szeletelt vagy frissen felbontott vákuum-fóliás felvágottak fogyaszthatók. Tenger gyümölcsei (osztriga kagyló), füstölt halak, füstölt pácolt tengeri élőlények fogyasztása kerülendő.
Tej: Forralva csak dobozos tartós tejet fogyaszthat. A tejet célszerű fogyasztás előtt felforralni. Pasztőrözetlen tej és tejtermékek, nyers tej, házi tejtermékek fogyasztása kerülendő.
Sajtok:
Natúr kockasajtok, trappista sajt megengedett. Nemes penészes sajtok fogyasztása kerülendő (camembert, márványsajt, Gorgonzola, Stilton, Roquefort, brie, Feta, kéksajtok, pálpusztai, gomolya). Ízesített sajtok, nyers zöldséget, nyers fűszereket tartalmazó sajtok fogyasztása kerülendő.
Zöldségek, főzelékfélék:
Nyersen a talajjal érintkező zöldségféle még mosva sem fogyasztható: retek, saláta, káposzta, zöldpaprika, paradicsom, uborka. Mosatlan nyers gyümölcsök, zöldségek fogyasztása kerülendő. Erjesztett zöldségek fogyasztása szintén kerülendő (kovászos uborka).
Friss salátaöntetek, melyek nyers tojást tartalmaznak, Hollandi mártás, Caesar salátaöntetek, házi majonéz, madártej fogyasztása kerülendő. Tojás csak keményre főzve (10-12perc) fogyasztható. Lágy tojás, buggyantott tojás, lágy rántotta, lágy tükörtojás, bundás kenyér fogyasztása kerülendő. A zöldségek-gyümölcsök közül az idény szerinti választás javasolt.
Gyümölcsök:
Csak olyan gyümölcsök fogyaszthatók, amelyek folyóvízzel alaposan mosásra kerültek, és meghámozhatók (banán, mandarin, narancs, alma). Eper, málna, ribizli, egres, csak befőttként ajánlott fogyasztásra. Bogyós nyers vagy fagyasztott gyümölcsök, blansírozás nélküli fagyasztott nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása kerülendő.
Pörköletlen olajos magvak, mogyoró, pisztácia, dió, nyers méz, füge, datolya, aszalt gyümölcsök kerülendők.
Sütemények:
Olyan édességek fogyaszthatók, amelyek befejező elkészítési művelete sütés, főzés volt. Nyersanyagokat, gyümölcsöket, nyers tojást tartalmazó sütemények fogyasztása tilos (Tiramisu).
Kenyér, pékáru:
A levegőben lévő baktériumok miatt csak zárt helyen tárolva, csomagolt formában fogyasztható. Nyers gabonatermékek, nyers csírák fogyasztása kerülendő (nyers zab).
Fűszerek:
A fűszerek tartalmazhatnak baktériumokat, ezért fűszerezni sütés és főzés ideje alatt ajánlott az ételeket (bors, paprika, majoránna). Nyers friss és szárított fűszerek csak ételkészítés során felhasználva, hő közlést követően fogyaszthatók. Fűszerezni az ételt csak készítés alatt ajánlott.
Italok:
- A csapvizet forralás után ajánlott fogyasztani.
- Nem javasolt kutakból, szabadtéri vízből való ivás.
- Nem ajánlott forralás nélküli vízből készítve a jégkocka, a jeges tea, a jeges kávé, bor, sör, sörélesztő, nyers élesztő.
- Nyers gyümölcsöket, zöldségeket tartalmazó pasztőrözetlen levek fogyasztása kerülendő.
- Kerülendő továbbá minden olyan természetgyógyászati készítmény, amely penészcsírákat tartalmaz.
- Az ásványvizek közül a mikrobiológiai tisztasága miatt ajánlott az Óbudai Gyémánt, a Szentkirályi, a Visegrádi. A gyümölcslevek közül a BB, a TOP-JOY és a SIÓ ajánlott. Fogyasztható a forralással készült teák, a hő kezelt gyümölcs és zöldséglevek.
Ételkészítési eljárások:
- Az elkészített ételt nem javasolt 24 órán túl tárolni, még hűtőszekrényben sem.
- Frissen elkészített ételek fogyasztása javasolt, vagy ha nem friss, akkor csak az étel alapos átforralását követően fogyasztható!
- Sérült zománcú, vagy karcolt edények használata nem javasolt, mert a baktériumok azokon könnyebben megtelepedhetnek.
- Csak a szavatossági időn belül fogyasszon élelmiszereket, ételeket.
- Sérült csomagolású vagy lejárt szavatosságú élelmiszerek, ételek fogyasztása kerülendő.
- Minden étkezés után ajánlott a fogápolás, öblögetés, mert a szájban maradó ételmaradékokon a baktériumok elszaporodhatnak.
- Kerülendő a büfékben, szendvicsbárokban való étkezés.
Az alábbi táblázatban az ételek tápanyagtartalmának növelésére javasolható élelmiszerek és dúsítási módok találhatóak, az alultápláltság kialakulásának megelőzése érdekében:
Élelmiszer |
Felhasználási javaslatok |
Tej, tejpor: |
Tejes italok, krémlevesek, gyümölcslevesek, főzelékfélék, burgonyapüré |
Tejszín: |
Tejes italok, krémlevesek, gyümölcslevesek, főzelékfélék, burgonyapüré, desszertek, gyümölcsök |
Sajt: |
Tésztafélék, rizs, párolt zöldségek, burgonya, hal, húsételek, szendvicsek, szendvicskrémek |
Tejföl: |
Krémlevesek, gyümölcslevesek, főzelékfélék, burgonyapüré, mártások, salátaöntetek, szendvicskrémek |
Túró: |
szendvicskrémek, sajttekercs, töltelékek, töltött zöldség-gyümölcsök, gyümölcsös desszertekhez, sütemények, tészta, palacsinta |
Tojás: |
Salátákhoz, halakhoz, húsételekhez, párolt zöldségekhez, süteményekhez |
Vaj, margarinok, olaj: |
Levesekbe, főzelékfélékhez, burgonyához, rizshez, főtt tésztafélékhez, mártásokhoz |
A diéta kiegészíthető a főétkezések mellett napi 2-3 alkalommal tápszerekkel, ami napi 400-900 Kcal-t jelent. A forgalomban lévő tápszerek laktóz mentesek.
A kezelések mellékhatásai és javaslatok azok enyhítésére
Száj és torokpanaszok
Pépesített vagy a puhább állagú ételek fogyasztása javasolható. Pl. tej turmix gyümölcsökkel, joghurt, túró, pudingok, sodók, mártások, a húsok darálva, zöldségpürék, főtt gyümölcsök, gyümölcs és zöldséglevek.
Kerülendők a citrusfélék, (narancs, citrom, grapefruit), paradicsomszósz, fűszeres, sós ételek, bors, csípős paprika, száraz ételek, kemény és nyers gyümölcs illetve zöldség, pirítós, keksz; keményre sült húsok. Az ételeket érdemesebb szobahőmérsékleten vagy hidegen fogyasztani, de semmi esetre sem forrón. A panaszok enyhítésére jégkocka szopogatása javasolható. Az étkezéskor a turmixolt vagy teljesen folyékony ételeket szívószállal is meg lehet próbálni elfogyasztani. Étkezések után célszerű a fogmosás és a szájöblítés (Corsodyllal).
Íz érzés megváltozása
A kezelés alatt célszerű azokat az ételeket előnyben részesíteni, amelyek szaga íze vonzó maradt. A húsok bepácolva narancs vagy citromlébe más ízt adnak. A fémevőeszközök helyett műanyagok használata is javasolható mert így elkerülhető a fémes íz a szájban.
Hányinger
Megfelelő hányáscsillapító gyógyszerek adásával megelőzhető vagy enyhíthető.
A hányinger enyhíthető pirítós, keksz, kétszersült, joghurt, főtt burgonya, párolt rizs, főtt sovány húsrészek, őszibarackkonzerv, fogyasztásával. A forró ételek és az éhezés fokozzák a hányingert. Hányinger esetén nem javasolt a csípős fűszeres valamint zsíros ételek, élelmiszerek fogyasztása. A terápia alatt bizonyos ételek illata is hányingert, hányást idézhet elő. Hányás esetén fontos a megfelelő folyadék pótlása (minimum: 2-3 L/nap), a legjobb a szénsavmentes ásványvíz.
Hasmenés
A bő folyadékbevitel ebben az esetben is elengedhetetlen. Fogyasztható: zöldség lé, lezsírozott húsleves, barackbefőtt, almabefőtt, főtt burgonya, pirítós, túró, rizs, sovány hús, hal zsírszegényen elkészítve.
Az alábbi táblázat a rostszegény élelmiszereket foglalja össze, amelyek hasmenés esetén is alkalmazhatóak:
Kenyerek, pékáruk, gabonatermékek: |
Fehér és félbarna kenyerek, finom pékáruk, fehér rizs, kukorica-rizs pehely, darák |
Húsok: |
sovány húsrészek alkalmazása, baromfi comb és mell, sertéskaraj, sertéscomb |
Húskészítmények: |
baromfifelvágottak, zalai, virsli, szafaládé, párizsi, vákuumfóliában |
Halak: |
tengeri és édesvízi halak |
Tojás: |
főzve alkalmazható |
Zöldségfélék: |
Idény szerint, elsősorban zsenge zöldségek hámozva, áttörve. Kukorica, száraz hüvelyesek nem ajánlottak, valamint a dió, mogyoró-mandulafélék sem. |
Gyümölcsök: |
Idény szerint, elsősorban zsenge gyümölcsök, hámozva, áttörve. Az apró magvas gyümölcsök kerülendők (málna ribizli, kiwi, eper) |
Laktóz intolerancia, tejcukor érzékenység
A kezelés mellékhatása miatt nem tudja a bélrendszer bontani a tejcukrot, így az hasmenést, has puffadást okoz. Emiatt a tej, valamint a tejes italok fogyasztása nem javasolt, de a savanyított tejtermékek és a sajtok gyakran így is elfogyaszthatók, mindez az egyéni tűrőképesség függvénye. A Magic Milk laktóz mentes tej nyugodtan fogyasztható.
Székrekedés
A hosszabb ágyban fekvés, kevés mozgás, kevés rostfogyasztás, vagy kevés folyadékbevitel, valamint egyes gyógyszerek is okozhatják. Napi 2-3 L folyadék elfogyasztása elengedhetetlen. Székletürítés előtt célszerű forró folyadékot fogyasztani. Az étrend kiegészíthető teljes kiőr1ésű pékáruval, melyek rosttartalma magas, valamint zöldségekkel, gyümölcsökkel, joghurttal.
Az alábbi táblázat a rost dús élelmiszereket foglalja össze, amelyek székrekedés esetén fogyaszthatók:
Kenyerek, pékáruk, gabonatermékek: |
barna, graham, korpás, magvakkal dúsított kenyerek, pékáruk, graham liszt, korpás liszt, rozsliszt, teljes őrlésű liszt, zab, rozs, kukorica, búzapehely, búza-zab korpa, barna rizs |
Zöldségfélék: |
évszaknak megfelelő zöldségek főzeléknek, párolt zöldségnek |
Száraz hüvelyesek: |
sárgaborsó, lencse, bab, szója |
Gyümölcsök: |
friss gyümölcsök, mirelit gyümölcsök, idény szerint |
Alternatív táplálkozási módok
Napjainkig sem sikerült egyetlen módszerről sem tudományosan bizonyítani, a megfelelően tervezett ellenőrzött tudományos értékelhetőség szabályai szerint végzett vizsgálatok hiányában a tartósan kedvező eredményt, gyógyító hatást. A legtöbb ilyen módszer sokszor egyhangú tápanyaghiányos táplálkozásra kényszerítik azok kipróbálóit és ezáltal súlyos alultápláltságot idéznek elő, csökkentve a gyógyulási esélyt.
A táplálék kiegészítők szerepe
A táplálékokban lévő vegyületek együttes hatását nem képesek a táplálék kiegészítők pótolni, mivel egy-egy vegyület szervezetbe való juttatása nagy dózisban, bizonyítottan nem helyettesíti a természetes úton szervezetünkbe juttatott több ezer vegyület összhatását.
Az EU szabályozása alapján az egyes táplálék kiegészítők minőségéért a gyártó a felelős. Nincsenek humán vizsgálatok a különböző gyógyszerekkel együtt alkalmazott kiegészítők együttes hatásairól, mellékhatásairól. Ezért minden esetben fontos a kezelőorvos tájékoztatása a fogyasztott termékekről.